June 22, 2024

Båtlyftar som hjälper

Slipp påväxt och bottenmålning

Vi gjorde ett besök hos Sunstream Boatlifts Nordic i förra veckan, där de berättade om smart teknik för båtägare.

Företaget Sunstream Boatlifts Nordic erbjuder ett miljövänligt alternativ till förvaring av båtar med hjälp utav båtlyftar. Vid förvaring ovanför vattenytan sker ingen påväxt, vilket gör att bottenfärg inte behövs och utsläpp av de farliga ämnen som färgen innehåller minimeras. En ren båtbotten ger även bättre glid genom vattnet och minskar bränslekostnaden, vilket är positivt för miljön.

Sunstream Boatlifts Nordic har funnits sedan 2004 och är verksamma i Sverige, Norge och Finland. De erbjuder hydrauliska båtlyftar gjorda för vårt nordiska klimat. De är tysta, snabba och driftssäkra samt designade för att förenkla båtägandet året runt. Vid avgång behövs endast en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen och båten är snabbt i vattnet. Vid återkomst styr lyften in båten på rätt plats och kan nu hissas upp i luften – tiden för bojlinor, tampar och fendrar är förbi. Sunstreams kunder är många, bland annat privatpersoner, marinor, företag och båtklubbar.

Installation och montering av båtlyft

Vid ett första kostnadsfritt besök hos kunden undersöks bottnens karaktär där båtlyften önskas placeras. Därefter anpassas fötterna på lyften beroende på om det är mjuk eller hård botten. I vissa fall används dykare för att få ytterligare information om bottnens beskaffenhet. Sedan bokas tid för montering och installationen tar i regel en arbetsdag att genomföra. Om det är mjuk botten monteras stora ”dyfötter” som fördelar ut trycket över en större yta. På så sätt kan bottnen vara mycket mjuk utan att båtlyften sjunker ned. Är det istället berg så används en borrhammare för undervattensbruk och båtlyften borras fast i berget. Vattendjupet kan vara upp till ca 5 meter.

Bottenstående eller flytande båtlyft?

Sunstream Boatlifts erbjuder två olika modeller, SunLift och FloatLift, med lyftkapaciteter från 907 kg till 16 ton. Samtliga båtlyftar drivs av hydraulik, batteri och solceller. De styrs enkelt med fjärrkontroll och är tillverkade av kraftigt marinaluminium.

Sunstream SunLift är en bottenstående lyft som är enkel att använda. Den kan i princip placeras överallt och påverkar inte bryggan. Konstruktionen är nästan helt dold under båten vilket gör SunLift till Sveriges snyggaste båtlyft. Den kan dessutom levereras med tak som skyddar mot sol, regn och snö.

FloatLift är en flytande båtlyft som är mycket flexibel. Den kan förtöjas precis som en båt. Långskepps vid en brygga, vid boj eller mellan y-bommar. Pontonerna är skumfyllda och osänkbara. De fungerar utmärkt att gå på vid exempelvis vinterkonservering samt service och underhåll av skrov och drev.

Vinterförvaring

Båten kan med fördel vinterförvaras på båtlyften och på det sättet undviks dyra varvskostnader. Därmed kan investeringen räknas hem på några år.

Andra fördelar är att båten bibehåller ett bättre andrahandsvärde, den ligger skyddad mot vågor och vind samt att man själv bestämmer när båten ska upp eller ned på våren och hösten. Många båtägare använder båten mera och använder båten under en större del av året efter att ha investerat i en båtlyft. Det blir klart enklare att komma ut på sjön och mindre arbete med att förtöja och se till att båten ligger bra efteråt.

Läs mer om Sunstreams båtlyftar på hemsidan www.sunstreamboatlifts.se