Extraljus | Extraljus LED eller Xenon Extraljus under 2021?

Xenon är ett populärt alternativ till Halogen. Till skillnad från Halogen, så antänds Xenon av en annan gas, nämligen Xenon. När xenon passerar den den elektriska laddningen resulterar detta i att Xenonlamporna kan brännas mycket ljusare än halogenlampor, vilket i sin tur sparar effektivitet och förbättrar sikt och synlighet. Ljuset från Xenonljus är mycket ljusare än lysdioder och halogener, men lamporna är mer ömtåliga, samtidigt som de inte har samma hållbarhet som exempelvis lysdioder. Xenonlampa måste bytas ut mer regelbundet än LED-lampan och ibland kan det vara så att Xenon förbrukas tidigare än de mer originella glödlamporna. I längden så vinner ändå Xenon i jämförelse med halogen extraljus och beroende på vad ditt behov är, så kan du välja ett extraljus som passar dina önskemål. Som med alla lampor, så finns det risk att Xenon kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och strax innan de är utbrända, så kan de ändra färg. I många fall är det så att LED är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. Många väljer att uppgradera till xenon extraljus, men det är ändå väldigt många av dem som använder det, som sakta men säkert kommer att konvertera till led extraljus. Även om extraljus xenon är skarpare och kraftfullare än halogen, så är framtida service svårt att komma ifrån. Även om du köper billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Om du har en stor budget och letar efter ett skarpt, men kortlivat extraljus, så kanske du ska överväga Xenon. Men om du letar efter ett långvarigare alternativ, så är det rekommenderat att ta sig en titt på LED extraljus.
 

Extraljus | LED


Eftersom LED till bil ännu inte är standard i fordonsindustrin får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil.
Det går bra att göra det själv eller på en verkstad. Kärnan i LED är dess lysdioder som utsöndrar ett starkt ljus
utan en särskilt stor energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Användadet av elektricitet i bilar har idag blivit en viktig
fråga och det har gett extra fokus på användandet av extraljus. Förbrukningstiden är långsam till bil och lysdioderna inuti LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar och strax över. De avgörande faktorerna för lampans livslängd beror på hur konstruktionen ser ut och hur effektivt den avleder hetta.  En av LED lampans svaga punkter är värmeutveckling och detta kan faktiskt förkorta lampans livslängd med upp till hela 80 procent. Idag så har vi bättre teknik på tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag har en längre livslängd än för bara ett par år sedan. En LED lysdiod är en halvledare som utsöndrar ljus när ström passerar genom den och fungerar enbart när ström flyter i en riktning. När du ska lysa upp en lysdiod, så är energin som skickas från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenonlampor eller halogen-lampor.

Xenon vs LED

Många undrar om de ska köpa Extraljus i LED eller xenon utförande. Halogen är fortfarande vanligast ute på vägarna, men det börjar bli fler och fler som använder sig av andra modeller. LED har många fördelar när det jämförs med xenon extraljus. Kostnaden för effektiva lysdioder minskar årligen, vilket gör att många väljer att uppgradera sina extraljus till LED. Tekniken i LED består av ett antal ljusemitterande dioder för att skicka elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och Halogen. Strömmen överförs från katod till anod som överförs genom ett halvledande material. Med samma ledare formas fotoner, som sedan lyser upp vägen framför bilen. Hur väls kött värmen är, kan avgöra att livslängden på LED extraljusen blir längre eller lägre, eftersom LED största fiende är allt för hög värme.

Missa inte vårt inlägg som handlar om Halogen vs LED här

För bra utbud av Extraljus kolla här:

https://www.xenonkungen.com/se/produkter/extraljus/

Har du kunskap om vilka billjus du måste ha respektive inte måste ha till din bil? – Läs mer om det här annars: Länsbladet.se

You may also like...