Google Home Assistant VS. Amazon Alexa

Google Home Assistant VS. Amazon Alexa

Google Home Assistant VS. Amazon Alexa


Med Google Home Assistant har du möjlighet att kunna styra ditt hem trådlöst. Google Home är en liten högtalare som du ansluter via Wi-Fi. Du använder din röst som fjärrkontroll. Om du spelar upp videor via Google Home, så laddas det automatiskt ner data från källor som är justerade för Google Home, som skickas direkt till Google Home och som kommer att sköta kalibrering och programvara på enheten som den används på. Google Home Assistant fungerar helt enkelt som en ren kontroll.

Den styr inte sig själv och har ingen direkt möjlighet att exempelvis skicka meddelanden och liknande. Det är du som bestämmer vad som ska spelas upp i hemmet och väljer vilken enhet som du vill streama från. Internet får Google Home  via Wi-Fi, vilket måste vara befintligt för att anslutningen skall fungera helt. Att installera din Google Home mini är inte särskilt komplicerat. Det du gör är att du ansluter Google Home till ditt nätverk och du kan då starta din strömning från den.

När installationen av Google Home är gjord, är nästa steg att ladda ner Google Home appen till din dator. Det är via Google Home appen som du kan använda och styra din Google Home. När du är klar med det, så är du snart redo att spela direkt från din Google Home.

Väl installerad och klar med din Google Home, så kan du börja streama. När din smartphone eller surfplatta är i samma Wi-Fi som din Google Home, dyker en liten ikon upp som låter dig strömma innehåll via din Google Home Assistant. Den lilla ikonen ser ut visas när den har fått kontakt med din enhet. Se till att det är samma nätverk som Google Home är ansluten till. Efter det, så trycker du på ikonen för att börja streama via Google Home.

Med din högtalare som heter Google Home använder du röstkontroll för att streama. Låt sedan först Google Home-appen spela från strömningstjänsten och sedan ber du din Google Home Assistant att visa vad du vill se. Sedan använder du din laptop eller annan enhet som en fjärrkontroll och du kan då starta eller avsluta oavsett var du är hemma med röstkontroll. Angående din Google Home, så behöver du inte oroa dig för vad du kan spela eller inte via Google Home.

Amazon Alexa

Du kan få information om hushållsapparater som du ansluter till Amazon Alexa, som exempelvis enhet, vad den kallas, användningsområde och status. Även om du har anslutit mer än en av dina smarta hemenheter i Amazon Alexa, så registrerar Amazon deras status oberoende om du endast använder Amazon Alexa för att ändra status på en av de smarta enheterna.

Amazon Alexa låter dig ställa frågor och du ställer frågorna genom att använda din röst eftersom Amazon Alexa är röststyrd. Du kan till exempel ställa Alexa en fråga, som förslagsvis “När är Amazon Sverige tillgängligt?”. Alexa har även funktioner som innebär att göra något som till exempel “Byt plats på de senaste låtarna i min spellista” eller “Stäng av radion”.

När du rösttyr din Alexa kommer inspelningen av det du bad Alexa om att skickas till Amazon Cloud, så att de kan anpassa och ge svar på din begäran. Du har olika åtkomst till Alexa beroende på vilken typ av enhet som du använder dig av. För enheter som är mobila, som exempelvis Amazon Echo, kan du få tillgång till Alexa genom att säga frasen ”vakna till”. För andra enheter, till exempel smartphones eller surfplattor, då har du tillgång till Alexa med endast en knapptryckning.

När du pratar med Alexa skickas inspelningen av det du säger från Alexa till Amazon Cloud, där de analyserar din röst och annan information för att ge ett relevant svar till dig. När du till exempel säger “Alexa, spela musik från en spellista”, så analyserar Amazon din förfrågan och information från deras tjänst Amazon Music för att spela upp musik som är relevant för din begäran. Alexa låter sina användare få åtkomst till olika smarta hemanordningar som till exempel LED-lampor, elcentral, skärmar och termostat.

Valet mellan Google Home och Alexa beror i slutändan på ditt behov. Vad du behöver ha användning av i ett trådlöst hem och vilka funktioner de båda enheterna har som passar dig bäst. Det finns också många olika enheter som stödjer dessa assistenter. Sonos One är en av dessa.


Läs mer om det senaste inom Google Home och Amazon Alexa här.

Läs mer om våra jämförelser här.

You may also like...

1 Response

  1. September 15, 2020

    […] Läs mer om våra jämförelser här. […]