Ljusteknik på vägarna

Det finns flera kraftfulla lampor med avancerad ljusteknik i dagens trafik

Lampor utvecklas ständigt med både ny teknik och teknik som funnits innan men som har utvecklats ytterligare. Dagens ljusteknik är väldigt avancerad och det finns många olika lampor att välja på till ditt fordon ute i trafiken. Dessa har självklart sina för och nackdelar och det finns en del som skiljer dem åt i både ljusteknik och design.

Med exempelvis Xenon, så är nackdelen att den inte har lika lång livslängd som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan tar även en liten stund att tändas upp. Däremot är fördelen med en Xenonlampa är dock ett skarpt och vitt, tydligt ljus som lyser upp vägen på ett fantastiskt vis. När det kommer till LED så är fördelen den otroliga livslängden. Eftersom dioder i LED belysning inte har samma risk att bli överhettade som halogen och xenon och det ger dessa lampor anmärkningsvärt längre förbrukningstid. Läs mer om dimbar led -spar man energi då?

ljusteknik-2021

Vilken ljusteknik finns det i olika lamptyper?

Om vi börjar med en av de vanligaste lamporna som börjat bli allt mer populära, det vill säga Xenon. Detta ljus är framtaget för att få fram ett kraftfullt ljus med kort antändningsfrekvens. Xenonljus har sitt namn från ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där källan till ljusskenet i Xenonljus kommer ifrån. Gasen Xenon används för att skapa en stor mängd ljus med anmärkningsvärd uppvärmningstid för att lampan ska kunna antändas.

Något som talar för Xenon är att de är faktiskt inte drivna av bilbatterier som det traditionellt sett brukar vara, vilket är ett stort steg inom ljusteknik. Xenonlampor måste ha en elektronisk drift i form utav en ballast som krävs för att antända urladdningen som är livsviktig för att ljuset ska fungera.

Då det är så att lampan har så kraftig ljusstyrka, behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända mötande trafik. För att konvertera dina halogenlampor till Xenon behöver få fram vilken lamptyp ditt fordon har för att konverteringen skall ge bästa effekt och resultat.

LED lampor har blivit allt populärare och är ett alternativ till Xenon och Halogen. LED ger ett mycket kraftfullare ljus än vanliga glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin fördelaktiga sockeldesign. Det är som är bra med LED är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot resterade strålkastares livslängd. Det som ligger bakom att ljuset håller är mängden värme som den utsätts för.

LED lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera ett kraftfullt ljus. Kärnan till den långa livslängden är Dioden i LED lampan som är konstruerad att kräva mindre strömförsörjning. LED är bevisat att förbruka anmärkningsvärt mindre ström jämfört med sin föregångare glödlampan och har en antändning som är snabbare jämfört med glödlampan. Den funktionen utmärker sig verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till bilens bromsljus, där det kan vara en livsavgörande faktor kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

ljusteknik-2021

Mer inom ljusteknik

Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som skapar ett mycket starkare, klarare ljus och en längre hållbarhet jämfört med en glödlampa. Halogenlampan är energisnål och har en mycket lägre strömförbrukning än en vanlig glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med en snabb antändningsnivå. Halogen är i framkant om behovet är att få liknande färgeffekt av ett Xenonljus. För att få ut mesta och bästa möjliga mängd av ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att få själva glödtråden i lampan i rätt position. Positioneringen är den viktigaste parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde när du använder lamporna. Med rätt positionering så slipper det resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av väg och medtrafikanter.

För dig som är mer intresserad av ljusteknik och annan typ av teknik, så rekommenderar vi vårt senaste inlägg som du hittar här.

You may also like...