Kryptovalutor växer i popularitet

Många funderar på att investera i kryptovalutor, främst bitcoin. Men hur ska man börja med att investera och hur köper man egentligen?  Om du är nybörjare med Bitcoin eller funderar på att köpa av kryptovalutor så är det bra att man inte behöver handla direkt med dom utan att det faktiskt även andra investeringsalternativ som gör det enklare för dig. Du behöver alltså inte köpa bitcoin men kan ändå investera i valutan. Detta gör man främst genom certifikat. Så vad är då fördelen med att köpa certifikat? Här är de fem främsta fördelarna:

5 fördelar med certifikat: 

  1. Ett enklare sätt som kräver mindre kunskaper 
  2. Passar den som inte vill använda Bitcoin för direkta köp 
  3. Passar dig som vill investera långsiktigt
  4. Enklare och fördelaktigt vid deklaration 
  5. Tydliga avgifter utan dolda kostnader

1.     Ett enklare sätt som kräver mindre kunskaper 

Att köpa Bitcoin direkt kräver en hel del kunskaper som var du ska köpa och vem som är seriös, generella priser och uppmärksamhet om kostnader. När du köper Bitcoin certifikat som är ett värdepapper får du istället all information och kunskap du behöver direkt från det ställe du köper certifikaten, exempelvis från Avanza. Genom certifikat kan du vara så gott som nybörjare och ändå börja investera. Hos avanza kan du köpa direkt genom Bank-ID eller mobilt Bank-ID. 

När man handlar direkt med Bitcoin så kan man köpa och sälja under hela dygnet. Om man handlar med större aktörer i andra länder är man då beroende av deras öppettider. Om du investera i certifikat i Sverige sker handeln under dagtid, svensk tid. 

2.     Passar den som inte vill använda Bitcoin för direkta köp

Om du bara vill investera i Bitcoin men inte ser någon användning av Bitcoin för köp är certifikat idealiskt. Eftersom certifikat är ett värdepapper måste du sälja certifikatet om du vill använda pengarna. 

3.     Passar dig som vill investera långsiktigt

För dig som vill investera långsiktigt är certifikat perfekt. Du slipper hålla reda på små transaktioner och har bra koll på värdet. Banker och andra aktörer som säljer certifikat tillhandahåller alla prognoser du behöver för att kunna göra en klok investering. 

4.     Enklare och fördelaktigt vid deklaration 

Särskilt fördelaktigt är att handla certifikat inom ett ISK eller ett investeringssparkonto då får du fördelar och en enklare deklaration.  Istället för vinstskatt som betalas vid en kapitalvinst så betalar du istället en schablonskatt på hela innehavet. 

Om du väljer att handla direkt med Bitcoin måste du hålla reda på alla enskilda transaktioner och räkna vinsten. ISK är särskilt lönsamt även jämfört med ett värdepapperskonto då det räcker med att värdet ökar enbart med ett par procent per år för att det ska vara mer lönsamt med än ett värdepapperskonto. 

5.     Tydliga avgifter utan dolda kostnader

När du köper Bitcoin direkt har alla aktörer egna villkor och avtal. Det kan vara svårt att avgöra kostnaderna, som transaktionskostnader, valutaomvandling och insättningsavgifter. Särskilt om du dealar mellan flera olika aktörer kan det vara svårt. Om du köper certifikat från ett och samma ställe har du en helt annat koll på dina faktiska kostnader och vad du egentligen tjänar på din investering.  

You may also like...