Alexa

Alexa

Alexa


Amazon Alexa är redo att du ska ställa frågor och du ställer frågorna genom att använda din röst eftersom enheten är röststyrd. Till exempel kan du ställa frågor som förslagsvis “När är Amazon Sverige tillgängligt?”. Det finns även funktioner som innebär att göra något som till exempel “Lägg till en vara till min inköpslista” eller “Stäng av radion”.

När du rösttyr din Alexa kommer inspelningen av det du bad om att skickas till Amazon Cloud, så att de kan behandla och ge svar på din fråga. Du har personlig åtkomst till din röstassistent beroende på vilken typ av enhet som du använder dig av. Om du har enheter som är mobila, som exempelvis Amazon Echo, har du åtkomst till Alexa genom att säga frasen ”vakna till”.

Har du några andra typer av enheter, som till exempel smartphones eller surfplattor, då har du åtkomst till röstassistenten med endast ett knapptryck. Med röstigenkännig skickas inspelningen av det du pratar om från Alexa till Amazon Cloud, där de behandlar din röst och övrig information för att ge ett relevant svar till dig.

När du till exempel säger “Spela upp musik från 2020”, så behandlar Amazon din förfrågan och information från Amazons tjänst Amazon Music för att spela upp musik som är relevant enligt din förfrågan. Alexa gör det möjligt för dig att få åtkomst till olika smarta hemanordningar som till exempel belysning, strömbrytare, högtalare och termostat. För ytterligare information om vilka hushållsapparater som är kompatibla, så är det bara att fråga om det och få en specifik lista. Vill du ansluta övriga komponenter, så kan du ansluta kompatibla smarta enheter med Alexa Smart Home Skills.

Förutom det så kan du även ansluta smarta hemenheter direkt till enheter med ett inbyggt smart system som exempelvis Echo Plus. Alexa är programmerad att uppdatera det specifika operativsystemet automatiskt för att hålla systemet aktuellt och med alla funktioner.

Alexa har en funktion som ger information om hushållsapparater som du ansluter till enheten, som exempelvis enhetstyp, namn, användningsområde och status. Även om du har anslutit mer än en av dina smarta enheter, så registrerar Amazon deras användning oberoende om du endast använder den för att ändra status på en av de smarta enheterna. Även om det är så att du manuellt ställer in din digitala termostat, så kommer röstassistenten fortfarande att berätta för användaren vilken temperatur som termostaten är inställd på.

Du har möjlighet att följa din temperaturstatus i appen eller på Amazon Echo på skärmen. Alexa uppdaterar dina familjeanvändares röster kontinuerligt för att förbättra specifika funktioner. Du kan också skapa en ljudprofil så att röstassistenten kan hjälpa dig och utföra olika personliga inställningar för att anpassa din upplevelse. När du har aktiverat din röst för eller när du skapar en ljudprofil, så synkar Alexa din röstinspelning för att skapa ett ljudmönster för dina ljudfunktioner. Inspelningarna sparas i Amazon Cloud.

När en användare slutar använda Alexa och deras röst inte aktiveras på tre år, så raderar Amazon automatiskt ljudinformationen för deras röst. Om röstassistenten upptäcker din röst när du är aktiv på en annan enhet, så kan enheten använda en personlig röstigenkänning som gör att du kan skilja dig från resterande personer som använder Alexa för att förbättra din upplevelse.


Det går att stänga av automatisk röstigenkänning och stänga av personalisering av användare baserat på sparade ljud eller det går även bra att radera alla ljudprofiler som du gjort i Alexa. Tänk på att om du raderar röstprofilen raderas också röstinspelningarna som du använt för att lära Alexa att känna igen din röst. Det adderas nya funktioner dagligen med mer användardata och kompatibilitet.

Från och med 2020 kommer Amazon att ta bort funktionerna i frustrationsdetektering, så när du blir arg, så kommer Alexa att kunna förstå och anpassa användarupplevelsen efter det. Om du undrar över nyheter, behöver du bara fråga “Alexa, vad är nytt?”, vilket kommer att resulterar i att du får en redogörelse om vad som är uppdaterat och nytt med din röstassistent.

Vill du lära dig mer om Googles röstassistenter och få de senaste uppdateringarna, rekommenderar vi dig att klicka här.

Läs våra tidigare inlägg om röstassistenter här.

You may also like...