Alexa VS. Google Chromecast

Alexa VS. Google Chromecast

Alexa VS. Google Chromecast

Alexa låter dig ställa frågor och du ställer frågorna genom att tala till Alexa. Alexa kan svara på mycket och som förslagsvis “Alexa, vad blir det för väder i Sverige idag?”. Du kan även be Alexa att göra något som till exempel “Lägg till en vara till min inköpslista” eller “Tänd upp i köket”. När du pratar med Alexa kommer inspelningen av det du bad Alexa om att skickas till Amazon Cloud, så att de kan anpassa och ge svar på din fråga.

Du skapar unik åtkomst till Alexa beroende på vilken slags enhet som du använder dig av. Om du har enheter som är mobila, som exempelvis Amazon Echo, aktiverar du tillgången till Alexa genom att säga ordet ”vakna till”. Övriga enheter, som till exempel smartphones och surfplattor, kan du få tillgång till Alexa med endast en knapptryckning.

Vill du ansluta övriga komponenter, så kan du ansluta kompatibla smarta enheter till Alexa med Alexa Smart Home Skills. Förutom det så kan du även ansluta smarta hemenheter direkt till enheter med ett inbyggt smart system som exempelvis Echo Plus. Alexa uppdaterar regelbundet det specifika operativsystemet automatiskt för att hålla systemet till den senaste versionen och med alla funktioner.

Det går att stänga av automatisk röstigenkänning och stänga av användare baserat på sparade ljud eller det går även bra att radera alla ljudprofiler som du skapat i Alexa. När du raderar röstprofilen raderas även röstinspelningarna som du använt för att lära Alexa att känna igen din röst. Amazon lägger till nya funktioner i Alexa dagligen med mer information och förbättringar.

Google Chromecast

Google Chromecast är en enhet som är till för att kunna se bilder från surfplatta till TV-skärm. Google Chromecast är en liten enhet som du ansluter till en TV via ett HDMI-uttag. En dator, smartphone eller surfplatta kan användas som fjärrkontroll. Därför kan det som visas på skärmen på en laptop, telefon eller tablet överföras till TV-skärmen och på så vis strömma innehållet. När du använder din Google Chromecast, så laddas det automatiskt ner information från källor som är till för Chromecast, som sänds direkt till Google Chromecast och som kommer att sköta system och programvara på enheten som den används på.

Google Chromecast fungerar mer eller mindre som en komplett mottagare. Chromecast sköter inga appar och har ingen direkt möjlighet att exempelvis installera program och liknande. Det är du som bestämmer vad som ska spelas upp på skärmen från surfplattan och väljer vilken Google Chromecast som du vill spela från. Chromecast ansluter till Internet via Wi-Fi, vilket måste vara tillgängligt för att kopplingen skall fungera ordentligt. Förutom din Chromecast, så måste din smartphone, smartpad eller Mac vara ansluten till samma nätverk som det Wi-Fi din Google Chromecast är. Vilket med största säkerhet kommer att vara hemma, där det oftast är samma nätverk. Det funkar dock utmärkt vid utomhusarbete på altanen.

Om du undrar över om du kan visa bilder med din Chromecast och dina egna videor, så är det inga problem att göra det med exempelvis Google Foto som har support för Chromecast. Det finns många program och appar har stöd för att strömma lagrade filmer eller musik. När du använder Google Chrome som primär webbläsare på din enhet, så går det att välja hela webbläsarfönstret på en närliggande Chromecast.

Om du vill aktivera detta så ge ett tryck på de tre punkterna längst upp till höger och därefter väljer du “Casta” från listan. Förutom att stödja spelare i appen, har användare med Android också möjligheten att visa hela skärmen till Google Chromecast. Det är en bra funktion om du exempelvis vill spela ett spel på den stora skärmen eller om appen som du använder inte har inbyggt stöd för Google Chromecast. Båda enheterna har bra funktioner och skiljer sig på detaljnivå. Vilken väljer du?

Läs mer om det senaste inom Google Chromecast och Alexa här.

Läs mer om våra jämförelser här.

You may also like...