Elbil

elbil

Elbil


Det utvecklas ny teknik inom de flesta områden och ett område som det speciellt har utvecklats snabbt är inom elbil. Under 2020 har intresset för elektriska bilar ökat enormt och det är en populär trend som ser ut att fortsätta stiga bland konsumenterna. Precis som med andra sorters bilar, så finns det även olika sorters elektriska bilar att välja på. De flesta elbilar går åtminstone delvis på el. Till skillnad från traditionella fordon som använder en bensin eller dieselmotor, så använder elbilar och elektriska fordon en elmotor som drivs av batterier eller en bränslecell.

Skiljer sig bilmodellerna från varandra? Inte alla elfordon fungerar på samma sätt. Plug-in-hybrider erbjuder både en bensin eller dieselmotor och även en elmotor. Motorn drivs av ett batteri som är uppladdningsbart, till skillnad från andra typer av elektriska bilar som inte använder sig av bränsle utan som endast körs via el. Det finns elektriska bilar som tillhandahåller en elmotor genom att omvandla vätgas till el.

Elbilar och elektriska fordon är renare än till och med de mest effektiva traditionella fordonen 2020 när det gäller luftföroreningar och mängden växthusgasutsläpp. Denna renlighet beror på vilken elektrisk fordonstyp och strömförsörjning som det gäller. När batteridrivna elbilar används, så är utsläppen från det elektriska fordonet knappt jämförbara med en bensindriven bil som kört samma sträcka. När elbilen laddas med förnybar elektricitet som exempelvis energi från vindkraftverk, så kan batteriet till elbilen laddas och drivas med knappt något utsläpp alls.

Läs mer om vindkraftverk här på: ekoplus.se

Även om kostnaden att köpa elektriska bilar kan vara dyrare än mot exempelvis vanliga bilmodeller med bensin eller diesel som bränsle, så minskar ofta förskottskostnaderna genom förslag från Sveriges riksdag. Kostnaden för att ladda en elbil från en laddstation kan också vara en bråkdel av bensinkostnaden, vilket innebär att elbilar får en mindre totalkostnad. Att köpa en elektrisk bil kan spara i genomsnitt mer än 5000 kronor per år i bränslekostnader och beroende på var i landet man befinner sig, så kan det besparas en kostnad på mer än 10 000 kronor per år i vissa städer och kommuner.

Läs mer här om: Hybridbil – För- och Nackdelar (abbilverkstan.se))

Elektriska bilar som är av modellen Plug-in-hybrider minskar utsläppen i miljön och sänker tankningskostnaderna märkbart gentemot traditionella fordon. Eftersom de är uppladdningsbara från en enda laddning använder de sin inbyggda bensinmotor för längre resor för att kunna ha en säkerhet att nå nästa laddstation. För att få ut det mesta av sin hybrid-plugin, så behöver bilföraren ha tillgång till en parkeringsplats med en tillhörande plug-in, även om en vanlig 120-voltsutgång vanligtvis är tillräckligt, för att kunna ladda ordentligt. Eftersom de flesta plug-in-hybrider är personbilar, är det inte att rekommendera att använda för längre sträckor än vad som behövs och inte med resor för fler än fem personer.

Läs mer om hur plug-in-fordon fungerar här.

Elbatterier är, som man kan höra på namnet, ett batteri som drivs utav el och inget annat. Så det är extra viktigt att batteriets livslängd matchar den sträckan som du har planerat att köra med elbilen. Eftersom det blir allt populärare med att köra elbil, så har det börjat att byggas ut med fler laddstationer för elbilar runtom i Sverige. Med en bredare tillgång till offentliga laddstationer och arbetsplatser med laddstationer, så blir det lättare för ägare av elbilar att ta sig längre än förut.

Eftersom batteridrivna elektriska bilar inte har något utlopp från avgasröret och då de ersätter bensin med el, så är de lämpliga för bilister som vill göra nytta för miljö och som samtidigt inte har några problem med att göra lite kortare resor. Dessa fordon har betydande fördelar – inklusive snabba tankningstider och utplanerade körsträckor – men de övriga elbilar som använder sig av vätgas som bränsle har tyvärr inte samma fördelar. Påfyllningsstationer för vätgas är en bristvara och är för närvarande inte tillgängliga för allmänheten. Förhoppningsvis har det ändrats på till 2021.

Läs mer om teknik i hemmet och vårt inlägg om Google Home här.

Äger man ännu inte en el- eller hybridbil – Kan man med Miljövänlig körning spara både pengar och miljö.

You may also like...