Halogen vs. LED?

Vad är skillnaden mellan Halogen och LED?

Debatten mellan vilken typ av lampa som är bäst har pågått länge och som det ser ut så kommer det ta lång tid tills den kampen är över. Lamptypen LED och lamptypen Halogen har länge varit två populära val bland konsumenter och båda lamptyperna har sina olika fördelar och nackdelar.

Eftersom vi älskar all typ av teknik, så tycker vi att det var självklart att vi skulle se över dessa två lamptyper och tekniken som skiljer dem åt. Vad är det som får LED att fungera bättre för vissa och varför favoriserar vissa konsumenter Halogen? Fungerar någon av dem bättre i olika sammanhang och hur ska man tänka när man väljer lampa?

halogen-led-2020

Låt oss ta en titt på vad de olika lamporna har i sig och vilken teknik som de bär på. Vi går igenom vad de olika lamporna har att erbjuda och vad som gör dem unika. Det är väldigt intressant kring ämnet ljusteknik och det finns väldigt mycket olika lampor ute på marknaden idag. Teknik för lampor utvecklas ständigt och där tekniken är idag jämfört för 10 år sedan är det stor skillnad.

Om du är intresserad av att läsa om ljusteknik för bilar, och hur man kan bekämpa mörkret på vägarna med bättre belysning, så rekommenderar vi att du klickar här eller om du är i tankarna att köpa en LED Ramp har du bra alternativ här:

https://www.xenonkungen.com/se/produkter/ledramper/

Vad är LED?

LED står för ”Light Emitting Diod” och är ett alternativ till Xenonlampor och tidigare nämnda Halogenlampor. LED ger ett mycket kraftigare ljus än traditionella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin intelligenta konstruktion. En stor fördel med LED är att de har oftast en mycket lång livslängd som skiljer sig stort mot andra lampors förbrukningstid. Det som ligger bakom att ljuset håller är mängden värme som den utsätts för. Hög värme förbrukar LED-lampan snabbare och det är viktigt att lampan är monterad rätt och att lamptypen stämmer överens med bilen för att motverka att lampan brinner ut.

LED lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera ett kraftfullt ljus. Varför den håller så länge är på grund av Dioden i LED lampan som är designad att minska sin strömförsörjning. LED lampor drar mycket mindre ström jämfört med den traditionella glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens än glödlampan. Den funktionen utmärker sig verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till ditt bromsljus, då det hjälper dina medtrafikanter kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

halogen-led-2020

Vad är Halogen?

Halogenlampor innehåller gasen Halogen som gett lampan sitt namn. Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som skapar ett starkt ljus och en längre livslängd jämfört med en glödlampa. Halogen har väldigt låga energivärden och har en mycket lägre strömförbrukning än en gammaldags glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med sin snabba antändning. Halogenlampan är ett bra alternativ om behovet är att få liknande färgeffekt av ett Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att få själva glödtråden i lampan i rätt position. Positioneringen av glödtråden som är i lampan är den mest vitala parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde på vägen. Om glödtråden i halogenlampan är vinklad fel, så kommer det att resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt när du kör i mörker.

Halogen fungerar inom väldigt många områden och de vanligaste områdena är för belysning till bil eller i hemmet. Speciellt Halogen har varit framträdande i hem och inredning när den traditionella glödlampan skulle bytas ut och ersättas från marknaden.

Vill du läsa mer om vad det finns för teknik i exempelvis det populära ämnet ”elbilar”, så rekommenderar vi att du läser vårt inlägg ”Elbil” där vi pratar om elbilar och hur de har tagit bilmarknaden med storm. Klicka här för att komma till inlägget.

You may also like...